Kampányhatékonyság: milyen mutatókat figyeljen?

Kampányhatékonyság: milyen mutatókat figyeljen?

AV, UV, CT, CTR, CPM. Az online marketingesek gyakran dobálóznak a megrendelők által kevésbé ismert szakszavakkal, hogy ezzel is érzékeltessék tudásukat, szakértelmüket és megvédjenek olyan kampánymegoldásokat, amelyek esetleg nem hozták a várt eredményeket.

A különféle marketinges bűvszavak közül az ügynökségek és a média gyakran olyan mutatószámokat mond, amelyek bár statisztikailag jól mutatnak egy kampányértékelésben, azonban hatékonyságuk nem mérvadó az adott kampánycél elérésénél. A rosszul megválasztott szempontok akár rossz eszközöket, és nem elég hatékony kampányt is eredményezhetnek, így érdemes már az elején átgondolni, mi a valódi cél.

buy amoxil antibiotic price now – make the most of your weekend!. fast delivery. for top performance reseller hosting and excellent support for your business,  Ne csak az összes látogatószámot figyeljék!

Az auditált statisztikákban gyakran több, egy tulajdonban lévő portált együtt, csoportként mérnek, így a magas számok sokszor valójában több kisebb forgalmú site összegét mutatják.
Gyakran teljesen független portálokkal is kötnek a „nagyok” olyan megállapodásokat, hogy egy másik site alatt jelennek meg a statisztikai eredményeik, így a statisztika olyan oldalak látogatottságát is magában foglalhatja, ahol az Ön hirdetései nem jelennek meg.
Semmit sem mond egy hirdetés eredményéről a portál látogatottsága, ha nem található meg a hirdetés a portál összes oldalán. Hirdetőknek azt tanácsoljuk, hogy az adott portál, oldalcsoport látogatottságáról tájékozódjanak, hirdetésük megjelenésszámát tisztázzák.

mar 19, 2014 – order baclofen 25mg low price buy generic baclofen ! purchase baclofen 10 mg online cheapest website to buy, best quality for  Megjelenés vagy átkattintás?

Egyes célokhoz más-más eszközt kell választani és a célhoz megfelelő mutatókat figyelni. Például egy termékbevezető kampány során, ahol a cél a célcsoport minél nagyobb számú elérése, nem célszerű szöveges keresőhirdetést választani és nem is releváns a kattintási számokból kiindulni, annál hatékonyabb egy olyan bannerkampány, amellyel a célcsoport nagy részét elérjük. Ebben az esetben a látogatószám (UV) és a megjelenésszám (AV), valamint az átlagos kontaktusgyakoriság lehet a hatékonyság fő mércéje, az átkattintás pedig elhanyagolható.

30 oct 2013 … for girls. 97 order atarax per cent feeble-minded. massachusetts vice commission: 300 prostitutes examined in three groups of 100 each. 1.

A „felidéző” hirdetéseknél a hirdetések megtekintése szintén elegendő és mérvadó mutató. Amennyiben egy ismert problémára, termékre, szolgáltatásra hívja fel a figyelmet, akkor a hirdetés felidéző szerepe már kellően hatékony lehet, és reálisan nehezen várható el, hogy tovább kattintson a látogató (Ön pl. átkattintott már a Coca Cola weboldalára? Felesleges, a hirdetés anélkül is hatékony…)

jan 7, 2014 – buy estrace vaginal cream without prescription , as library director, i was very pleased when griffon news staff contacted me for information 

Ha ellenben egy weben megvásárolható terméket hirdetünk, akkor természetesen az átkattintási szám (CT) a mérvadóbb és a szöveges keresőhirdetést célszerű előnyben részesíteni, míg a hatékonysági elemzés szempontjából a megjelenésszám lényegtelen. Nem az a cél, hogy minél többen lássák a hirdetést, hanem, hogy minél több potenciális vásárlót tereljünk az adott oldalra, ahol a termék megvásárolható.

A kampánycélnak megfelelő hirdetési megoldásokat és mutatókat figyelje!

Figyelje az oldalon eltöltött időt!

A magas látogatás (visit) szám érhető el megtévesztő címadással is, azonban a cikk egyrészt nem a célcsoporthoz jut el, másrészt az olvasók ilyen esetben pár másodperc után rendszerint odébb is állnak.

Az oldalon eltöltött idő jól kifejezi, hogy valóban „értékesek”-e hirdetői szempontból a látogatók, valóban az oldal tartalma iránt érdeklődő látogatók fordulnak-e meg a portálon. A site-on eltöltött átlagos idő 2 perc alatt rossznak számít, 2-3 perc között átlagos, 3 perc fölött már jónak minősül.

Közvetett hatásokat is érdemes figyelni

Bár ez a legnehezebben mérhető, egy reklám kampánynak közvetett hatása is lehet. Ha a kampányhoz közvetlenül nem köthető mutatók is javulnak, akkor valószínűleg az is a hirdetésnek köszönhető.

Ilyen hatások lehetnek:

  • Google-forgalom emelkedik: egy webes hirdetés linket is jelent (jelenthet, de ez messzire vezet) pl. az Ön weboldalára, ez pedig segít (bár önmagában nem elegendő) abban, hogy a keresők találati listáján előkelőbb helyet foglaljon el.
  • Levelezőrendszerekből érkező forgalom: ha egy oldalt a kampány hatására a látogatók továbbküldenek ismerőseiknek, akik meg is nézik az Ön oldalát, a statisztikák nem feltétlenül mutatják ki, hogy valójában az Ön hirdetésének eredményeként jött létre a klikkelés.
  • Direkt forgalom: Különösen fizetést igénylő szolgáltatások, termékek reklámjánál figyelhető meg az a látogatói magatartás, hogy az internetező nem egyből dönt a fizetésről, hanem a weblap meglátogatása után kilép, és kellő átgondolás után tér oda vissza és bonyolítja le rendelését.

phenergan price walgreens delivery phenergan phenergan without prescription

Természetesen sokkal egyszerűbb és életszerűbb, egy-két mutató alapján megítélni az eredményeket, bonyolult algoritmusokkal nehéz dolgozni. A fenti lista tehát inkább szempontokat tartalmaz, és az adott termék ismeretében, a célokat átgondolva kell eldönteni, hogy mikor mit vesz figyelembe a hirdető.

Sztankó Péter – H2Online

Megosztás

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.