Egészség, személyesen Önnek – Beszámoló a San Francisco-i Health 2.0 konferenciáról

Egészség, személyesen Önnek – Beszámoló a San Francisco-i Health 2.0 konferenciáról

Az immár hatodik alkalommal megrendezett Health 2.0 konferencián ezúttal is képviseltette magát a H2Online Kft által üzemeltetett KamaszPanasz portál. A szakmai találkozón – amelyre idén október 7-e és 10-e között került sor – ismét a legújabb és a legjobb egészségügyi online technikákról értekeztek a résztvevők. Az ott szerzett tapasztalatokról Gyarmati Anna, a KamaszPanasz tinédzser szerkesztője számolt be, aki előadóként maga is hozzájárult a konferencia sikeréhez.

Tapasztalataid szerint milyen típusú újító megoldásokból volt a legtöbb a konferencián?

Úgy tűnt, hogy idén a személyre szabott szolgáltatások a legnépszerűbbek és számítanak a leginnovatívabbnak. Természetesen ezen megoldások, alkalmazások nagy része vagy közösségi oldalak által generált tartalom alapján, vagy weboldalakkal együtt működik. A tendenciák kapcsán érdemes megemlíteni, hogy már szinte minden újítás alapja az okostelefonok és/vagy tabletek, valamint az azokon futtatott alkalmazások lettek, az egészségügyi téren nyújtott innovatív megoldások weboldalakon gyakran már nem is elérhetőek. Az emberek életében a közösségi média évről évre köztudottan egyre meghatározóbb szerepet tölt be, ezt kihasználva nyilván nagyon sok cég próbál ebből előnyt kovácsolni, és szolgáltatásaikat főként az embereknek a közösségi oldalakon közzétett információira alapozzák.

Milyen jövőt, irányt jósolnak a Health 2.0 konferencia előadói, résztvevői az egészségügyi tájékoztatás, az újító megoldások terén?

Rengetegen találgatnak és próbálják megjósolni, hogy mi fog történni az elkövetkező években, de teljesen releváns vagy konkrét választ találni szinte lehetetlen. Sokan csak kíváncsian várják, hogy hova fejlődhet tovább a technika. A legvalószínűbbnek azt tartják – vagy legalábbis remélik -, hogy az újító megoldások segítségével megelőzhetőek lesznek bizonyos betegségek, az embereket egészségesebb életmódra ösztönözhetik, könnyebbé tehetik a kommunikációt az orvosok, az ápolók, és a páciensek között, segítségükkel csökkenthetik az egészségügy költségek mértékét, illetve még jobban bevonhatják a pácienseket, a felhasználókat saját egészségük menedzselésébe.

Mások-e az európai és az amerikai megoldások?

Maguk a megoldások nem térnek el jelentősen, sokkal inkább a problémák különböznek. A két kontinensen eltérő az egészségügyi rendszer működése, így mások a kihívások is, amelyekkel a fejlesztőknek, vállalkozóknak meg kell küzdeniük. Különbségek vannak például az egyes betegségek gyakoriságában: a krónikusan elhízottak aránya számottevően magasabb az Egyesült Államokban, viszont a dohányosok száma egyes európai országokban jóval magasabb, mint Észak-Amerikában.

Milyen visszajelzések érkeztek a KamaszPanasszal kapcsolatos előadásra?

Abszolút pozitív reakciókat kaptam szinte mindenkitől, akivel beszéltem, nagyon tetszett nekik az egész oldal ötlete, működése, és főként az a tény, hogy létezik egy ilyen platform a tinik számára, ahol teljesen anonim módon tudnak mind professzionális segítséget kérni, mind a kortársaikkal megosztani a történeteiket, kérdéseiket, aggályaikat. Meglepő volt szembesülni azzal, hogy Amerikában semmilyen hasonló jellegű weboldal nem létezik, ahol ilyen nyíltan lehetne beszélni kényes kérdésekről.

Megosztás

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.