Csillaghullás az Astellas Díjátadó Gálán

Csillaghullás az Astellas Díjátadó Gálán

A február 6-án este lezajlott Astellas Díjátadó Gálán három pályázat legjobbjai között összesen 11 díjat osztottak ki. A budapesti Larus Rendezvényközpontban több mint 160 fő részvételével zajlott rendezvényen az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat, a Média az orvosokért pályázat és az Astellas Gyermekrajz pályázat dobogósai vették át elismeréseiket. Az eseményen a WEBBeteg különdíjat adott át.

A közönségjelölés díjazottai

A hatodszorra meghirdetett Astellas-díj – Az év orvosa pályázat közönségjelöltjei közül a januárban zajlott internetes közönségszavazáson Dr. Garainé Dr. Pámer Zsuzsanna pécsi szemész szakorvos, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika docense került az első helyre, így ő lett e pályázat 2012-es Astellas-közönségdíjas orvosa. Őt a rangsorban Dr. Sántha Beáta kecskeméti sebész, fül-orr-gégész szakorvos, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fül-orr-gégészeti Osztály főorvosa követte, a dobogó harmadik fokára pedig Dr. Tanyi Miklós debreceni sebész-gasztroenterológus, a DE OEC Sebészeti Intézet adjunktusa került.

A 2012-es pályázat egyik újdonsága volt, hogy a közönségjelöléssel pályázatba került orvosok nem csak internetes szavazáson, hanem attól függetlenül egy önálló, korábban Astellas-közönségdíjat kapott orvosokból álló zsűri értékelésén is részt vettek. A Dr. Bálint András vezette zsűri által felállított rangsor első három helyére Prof. Dr. Bognár László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika gyermek-idegsebész szakorvosa, a klinika igazgatója, Dr. Csupor Emőke PhD, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat háziorvosa, valamint Dr. Kassai Tamás gyermek-traumatológus szakorvos, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, Gyermek-traumatológiai osztályának főorvosa került.

A díjátadó ünnepségen elhangzott: a zsűri az értékelés során a dobogóra emelt jelöltek emberi és szakmai teljesítményét azonos értékűnek ítélte, így közöttük különbséget nem téve mindhármukat Astellas-díjra terjesztette fel.

A pályázat Bíráló Bizottságának döntése értelmében külön elismerést vehetett át a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika munkacsoportja, akiket közösen egy Ács Borbála nevű volt betegük terjesztett fel a pályázatra.

Szakmai díj

Az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat szakmai vonalán a Perner Ferenc sebész professzor által vezetett szakmai zsűri az idei legjobbakról az ünnepélyes díjátadó előtti órákban döntött. Alapellátás kategóriában végül Dr. Ádám Ágnes budapesti belgyógyász-háziorvos bizonyult a legjobbnak. Az orvosi diagnosztika kategória döntősei közül a szakmai zsűri Prof. Dr. Kulka Janina patológus egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem, II. Pathológiai Intézetének munkatársát emelte az első helyre. A sebészeti eljárások kategória döntőseinek nemes versengéséből a zsűri döntése alapján Prof. Dr. Verebély Tibor gyermeksebész szakorvos, Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára került ki győztesen. Konzervatív orvosi szakterületek kategóriában a dobogó tetejére Prof. Dr. Csiba László pszichiáter, neurológus szakorvos, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Neurológiai Klinika intézetigazgatója, egyetemi tanára került.

Rehabilitáció és krónikus ellátás kategória döntősei közül a szakmai zsűri végül Dr. Barna Gábor belgyógyász, kardiológus és kardiológiai rehabilitációs szakorvost (Budapesti Szent Ferenc Kórház, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály, Budapest) emelte az első helyre.

Az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat díjátadója során két további, különleges elismerés átadására is sor került. A szakmai zsűri egyöntetű döntése alapján Dr. Egri László, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Kéz- és Mikrosebészeti Osztályának főorvosa a hagyományos orvoslás és a spirituális beteggondozás terén elért eredményei, helytállása és nagyszerű teljesítménye alapján a pályázat különdíját kapta.

Az idei Astellas-különdíj odaítéléséről és a díjazott személyéről a díjátadó ünnepségen Dr. Markovich György, az Astellas-díj egyik alapítója tett bejelentést. Eszerint a 2013-as Astellas-különdíjat az Őrzők Közhasznú Alapítvány vezetői és munkatársai a Bátorságpróba c. mesekönyv létrehozásáért és a Tűzoltó utcai daganatos és leukémiás gyermekek gyógyítása terén tanúsított különleges helytállásukért kapták. Amint az ünnepségen elhangzott, az Őrzők Alapítvány az Astellas Pharma a díj mellé 500 darab könyv legyártásához szükséges pénzügyi támogatás is felajánlott.

Média az Orvosokért

Az Astellas Díjátadó Gála adott otthont a tavaly első ízben meghirdetett Média az Orvosokért Pályázat díjátadójának is. A pályázatra idén beérkezett 43 pályamű értékelése során a négytagú zsűri a dobogós helyezések mellett néhány külön elismerés átadásáról is döntött, ezek átadására is a díjátadó ceremónián került sor. Az első helyezettnek járó Astellas-díjat „A száguldó orvos” című munkája elismeréseként Pungor András, a 168 óra című hetilap munkatársa vehette át. Őt a második helyre rangsorolva Dr. Keresztúriné Kisistók Tímea, a Szegedi Városi Televízió munkatársa követte, aki „35 év a koraszülöttekért” című munkájával nevezett a pályázatra.

A zsűri a harmadik helyen megosztott díj mellett döntött, így a színpadon Bak Anita, az MTVA Kossuth Rádió “A hely” című műsorának munkatársa az „Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet” című munkája és Kiss Veronika, a HáziPatika.com munkatársa „Együtt – az utolsó lélegzetig” című munkája egyaránt rangos elismerésben részesült.

 

A külön elismerések között vehetett át oklevelet Dr. Szalóczy Péter, aki a Média az Orvosokért pályázatra beküldött novellájával vívta ki a zsűri elismerését. A WEBBeteg különdíjat ajánlott fel Szeleczky Ádámnak és kollégáinak, a Mindennapi Hősök: Dr. Szűcs Andrea című filmért. Az elismerést a WEBBeteg képvieletében Lukács Katalin adta át. A Magyar Újságírók Szövetsége felajánlásának köszönhetően Sályi András (Magyar Katolikus Rádió) Távolkép c. alkotása részesült különdíjban, amit Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke adott át.

További részletek a WEBBeteg oldalán.

Megosztás

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.